MÅLA ELEMENT – MYCKET ENKELT

Under den varma halvan av året ägnar de flesta oss åt det arbete som behöver göras utanför hemmet. Men det kan också finnas något som väntar i huset som ska göras under de varma dagarna. Vi pratar om att måla elementen. De tenderar att glömmas bort och när du slår på dem för första gången på hösten, när dagarna blir svalare, märker du att de kunde ha behövt ett nytt lager färg. Men då är det för sent, eftersom elementen bör målas när de inte är varma. Detta är det enda sättet att garantera att färgen torkar på rätt sätt. Dessutom lämnar färgen en oregelbunden, ojämn yta efter torkning.

BRA FÖRBEREDELSER ÄR VIKTIGT

Som med allt arbete är god förberedelse viktig när man målar radiatorer. Först och främst, se till att din värmare är riktigt av och riktigt kall. Om så inte är fallet, använd tiden tills det svalnar för att se om du har allt material och verktyg du behöver. För att måla din värmare behöver du:

  • Speciell kylarfärg i tillräcklig mängd
  • Smal färgvals med långt handtag
  • Element pensel
  • Sandpapper
  • Universell tunnare
  • Rostskyddande lack
  • Eventuellt trådborste

Om du har allt klart är det första att göra att rengöra elementen. Tvätta dem noggrant med tvålvatten och låt värmaren torka. Det bästa du kan göra i slutet är att gå igenom det igen med rengöringsmedlet för att verkligen få elementen fri från damm och fett. Kontrollera om det finns rostfläckar och skalande färg när du rengör värmaren. Du kan enkelt ta bort båda med en trådborste. Efter rengöring av kylaren, slipa ner den med ett sandpapper på mellan 100 och 200. Du kan också använda en slipande fleece. detta ger dig ännu bättre tillgång till svåråtkomliga platser. Ta sedan bort slipdammet igen med universalförtunnaren. Maskera ventiler och liknande och lägg dem runt elementet och lägg papp för att skydda golvet från färgstänk. Som det sista steget i förberedelserna ska du applicera en rostskyddsfärg, helst ett vattenbaserat akrylskydd innan du målar elementen. Det finns också färger som innehåller rostskydd. Vi rekommenderar dock alltid att du använder detta separat. Rostskydd är väldigt viktigt när det gäller uppvärmning, för ingenting är värre än ett fel på uppvärmningen på vintern.

MÅLA RADIATORER MED FÄRGEN

Innan vi börjar med den första färgen, vill vi bara påminna dig om att det nu finns många olika färger för element. Så det behöver inte alltid vara vitt. Du kan lägga till färg på radiatorerna i ditt hus eller lägenhet. Du kanske tror att det är så radiatorn är ännu mer märkbar, men det är just denna speciella märkbara funktion som distraherar från dess ursprungliga funktion och får den att se dekorativ ut i rummet.

MELLANSLIPNING

När du har applicerat rostskyddet och det har torkat, gör du upp ytan med ett finare sandpapper, mellan 200 och 260. Om du målar ett ribbat element, använd en kylborste för hålrummen. Med en platt radiator är en borste nästan inte nödvändig. Du är på den säkra sidan när du har en klar. Vinklade borstar är särskilt bra. Arbeta dig från ena sidan av värmaren till den andra.

SLUTSKICKT

När din mellanslipning är färdig, måla din kylare en andra gång. Detta gör att färgen håller längre och är mer motståndskraftig. Se dock till att du applicerar färgen väldigt tunt på båda lagerna. En för tjock beläggning av radiatorerna kan leda till minskad värmeeffekt. Vi rekommenderar att ytan slipas lätt igen innan du applicerar den sista beläggningen.

MÅLA VÄRMAREN MED SPRAYFÄRG

Ett snabbt och enkelt sätt att måla elementen är att använda sprayburken. Det finns speciella strålningsfärger för detta. Här är det precis tvärtom: Stäng alla fönster innan du börjar spruta, eftersom drag kan driva spraydimman i en helt fel riktning. Se till att du bär andningsskydd. När du har skakat burken kraftigt sprutar du färgen på kylaren från ungefär åtta tum. Se till att du fördelar färgen jämnt. Du sprayar alltid vertikalt, horisontellt och diagonalt växelvis. Du bör alltid ta en kort paus däremellan så att spraydimman lägger sig. Så du kan se direkt om lacken har applicerats jämnt överallt eller om du måste arbeta på plats igen. Färgen måste sedan gunga helt, först då kan du öppna fönstren för luft.

Kontakta oss om du behöver hjälp med att måla i Malmö. Vi utför alla möjliga sorters målarjobb, kontakta oss för en gratis offert!