Måla och renovera ekologiskt

Fler och fler människor lägger särskild vikt vid att renovera och måla ekologiskt. För att förverkliga en ekologisk renovering finns det olika färger och byggnadsmaterial som du kan falla tillbaka på. Men vad ska man tänka på när man renoverar på ett miljömedvetet sätt? Ekologisk renovering är mycket trendig och hjälper också miljön

EKOLOGISKT MÅLERI

Ekologiskt är byggnadsmaterial som är miljövänliga i sin tillverkning och som tillverkas med lite energi och transport, som lätt kan bortskaffas och i bästa fall biologiskt nedbrytbara. Ekologiskt byggnadsmaterial förorenar inte luft eller vatten under dess produktion och kommer från förnybara råvaror. Termen ”organisk” är inte skyddad inom byggnadsmaterial, men det anses vara en indikation på ekologiska byggnadsmaterial. Att renovera ekologiskt betyder inte bara hälsan för invånarna, utan också en miljövinst. Eftersom byggnadsmaterialet inte utsöndrar föroreningar förblir luften i rummet inte förorenad. Det ofarliga ekologiska byggnadsmaterialet är tillgängligt för inredningsarbeten, för isolering och gips.

OLIKA EKOLOGISKA BYGGNADSMATERIAL

Att hitta ekologiskt isoleringsmaterial är det svåraste. Ett stort antal naturliga ämnen som cellulosa, ull, trä och bomull måste behandlas med kemikalier för att skydda dem från skadliga yttre påverkan som mögel, insektsskador eller eld. Material som skumglas använder en extremt hög mängd energi vid tillverkningen.

För att förbättra gipsen ekologiskt är användningen av gips, kalk eller lera lämpligt. Dessa uppfyller alla ekologiska krav eftersom de är lätta att bearbeta, inte utsöndrar föroreningar och förorenar inte miljön. Mineralplaster baserade på kalk behandlas oftast. Dessa har många fördelar, till exempel att förhindra alger eller mögeltillväxt eller reglera luftfuktigheten i ett rum. För att den senare funktionen ska behållas måste gipsen vara öppen för diffusion, vilket innebär att du inte ska ha papper över gipset eller måla det med tätande färger.

Utbudet av väggfärger är också omfattande. Till exempel finns det färger tillverkade av sten eller kalksten. Du kan enkelt själv blanda kalkfärger i en mängd olika färger, och de är också mycket billiga. Den blandade färgen måste dock användas upp inom en dag, eftersom den inte kommer att hålla länge.

De kemiska emulsionsfärgerna finns i många olika färger. En annan fördel är att de är öppna för kompositen och därför lämpar sig för väggar som är putsade på kalk. Du kan måla en mängd olika underlag med denna färg, inklusive alla mineralunderlag, absorberande pappersbeklädnad, natursten, keramik eller trä.

Nästan alla underlag kan lätt målas med emulsionsfärg.

Situationen med silikatfärger är något annorlunda, dessa är väldigt hållbara och väderbeständiga. Eftersom det finns olika typer av silikatfärg måste du vara försiktig här när du handlar. Den rena silikatfärgen består av endast två komponenter, men kräver mycket erfarenhet av bearbetning och kan endast appliceras på mineralunderlag. De något mer naturvänliga typerna är enkomponentsfärg- och solsilikatfärg. Silikatfärgen kan köpas färdigblandad i skopan, eftersom organiska tillsatser läggs till den. Deras bearbetning är enklare än med ren silikatfärg. Sol-silikatfärg berikas med två olika bindemedel och organiska tillsatser. Detta innebär att det behåller sina typiska silikategenskaper, men kan appliceras på nästan alla underlag.

Oavsett material du väljer är ekologisk renovering bra för ditt hem, dig själv och miljön.

Kontakta oss för vidare information, vi målar gärna åt dig i Malmö!