Olika typer av tapeter

Du vill ta lite frisk luft in i dina lokaler och har tänkt på nya bakgrundsbilder – en enkel och framför allt individuell möjlighet att skapa en mycket personlig och fräsch atmosfär. Men vilka typer av tapeter finns det i alla fall och vad är vettigt i ditt hem? Vi kan ge dig råd om alla vanliga tapettyper och nödvändiga underlag. Vårt kompetenta måleri med utbildade målare hjälper dig gärna med implementeringen och kommer att vara vid din sida med mycket erfarenhet i varje steg.

Spåntapet

Den klassiska spåntapeten är fortfarande bland den vanligaste i det svenska hushållet. Tapeten har en typiskt grov yta, därav namnet. Detta beror på det faktum att det är tillverkat av flera papperslager, i vilka även små träfibrer ingår. Det enklaste sättet att applicera denna typ av tapeter är på väggar som redan har putsats eller gipsskivor som har grundats i förväg. Vidhäftningen av tapeten förbättras avsevärt med en grundfärg, även med grov gips. Fördelen med träflis är uppenbar: Den här tapeten är särskilt billig att köpa och den kan enkelt behandlas med färg efter applicering för att få ett individuellt utseende i dina egna fyra väggar. Oavsett om man väljer mellan färger och mönster – finns knappast några gränser för kreativitet vid design. Det kan till och med målas över flera gånger utan problem. Om du vill ta in en professionell är en utbildad målare från vårt företag i Malmö det bästa valet. Dessutom kännetecknas spåntapeten av sin höga hållbarhet. Woodchip tapeter kan täckas ganska enkelt med tapetpasta.

Den ovävda tapeten

Icke-vävda tapeter är gjorda av textilfibrer och cellulosa. Denna speciella blandning gör bärarmaterialet extremt hållbart och robust. En annan fördel med ovävda tapeter är att de har en positiv effekt på rumsklimatet, eftersom de är permeabla för vattenånga. När du väljer en non-woven tapet kan du välja olika ytor. Det finns både smidiga och fint strukturerade dekorer, här kan du välja rätt enligt dina individuella önskemål. Sortimentet sträcker sig från vackra ornament till vågmönster som präglas eller skummas in i materialet med hjälp av PVC. Det finns också ett brett utbud av färger och motiv som erbjuds. Dessutom är det enkelt att fästa på väggen, för, till skillnad från flis tapeter, här är det inte tapetremsorna som är belagda med tapetklister, utan väggen. Med ett underlag som gipsskivor eller gips krävs dock ett speciellt klister med god vidhäftning. Bakgrunden ska också vara färgglad och framför allt enhetligt, helst med en tapetbas, eftersom detta annars kan skina genom det ofta tunna materialet.

Fototapet

De flesta fotobakgrunder är gjorda av fleece eller papper. Dessa trycks sedan med ett brett utbud av motiv, från material som trä- eller stenoptik till växter och skogar eller berg till djur eller städer. Dessa tapeter är dock inte så lätta att måla över vid ett senare tillfälle, så det är viktigt att tänka noga i förväg vad du vill ha. Tapetsering är inte heller så lätt, för de enskilda remsorna måste vara uppradade med en perfekt passform så att en enhetlig bild dyker upp i slutet. Se till att en fototapet är av hög kvalitet – annars blir du ännu mer irriterad när du tapetserar. Dessa tapeter är särskilt lämpliga för släta och redan putsade väggar eller grundade gipsskivor.

Kontakta oss om du vill ha hjälp med målning eller tapetsering i Malmö!