Tapetsera eller måla?

Om du vill totalrenovera ditt hem vill du vanligtvis ge dina väggar en ny glans. Du kan inte undvika frågan om du ska måla eller tapetsera.

Det finns bra argument för båda varianterna. Vi vill bryta ner fördelarna och nackdelarna så att du vet vilket alternativ som är bättre för ditt projekt.

Första steget – kontrollera väggarna

Först och främst bör du göra en plan för ombyggnaden. Det hjälper dig att bestämma vilket rum som ska tjäna vilket syfte i framtiden. Du kan sedan avgöra om du föredrar en grov eller slät väggyta för respektive rum.

Väggarnas tidigare struktur kan också spela en roll. Finns det sprickor eller spröda områden? Stänk av färg eller tapetrester bör också identifieras så att de inte glöms bort under renoveringen.

När är det värt att måla?

Målning öppnar helst mer utrymme för individuell designfrihet. Du kan till exempel använda viss grafik med dina personliga motiv eller fästa väggmålningar.

Efter målning kvarstår en jämn yta – för vissa ser detta snyggare och mer elegant ut. I jämförelse är den här varianten också billigare än tapetsering och kräver mindre kunskap.

Det blir mer komplicerat när väggen är ojämn, full av hål eller sprickor. Om den sedan målades skulle ojämnheter och eventuellt kala fläckar kvarstå, vilket skulle göra resultatet oanvändbart.

Om du vill tända mörka väggar med ljusa färger, är det lämpligt att applicera en vit grundfärg i förväg. I annat fall det behöva målas flera gånger. Slutligen bör du bara börja när den underliggande tapeten inte är för gammal. I värsta fall kan detta annars lossna.

När är tapetsering värdefullt?

Tapetsering kan vara ett mer praktiskt alternativ, särskilt om du till exempel har många borrhål i din vägg. I stället för att fylla dem med mycket ansträngning kan du helt enkelt täcka dem med tapeter.

Det finns också exemplar som är speciellt utformade för att ha en värmeisolerande och ljudabsorberande effekt. Även de med ljusa färger eller vissa mönster är lätta att hitta.

Många, särskilt flis tapeter, kan också målas över utan problem. Så du kan lägga motivet efter eget val på väggen efteråt.

Nackdelar med tapetsering:

  • Tapet är svårt att rengöra, ibland går det inte alls
  • Tapet är känsligt, det finns risk för sprickor och brott
  • Mögel kan bildas på dåligt isolerade väggar

Dåligt isolerade väggar finns ofta i gamla byggnader. Målning kan förhindra mögel här, eftersom väggen kan andas bättre på detta sätt. Du bör också vara försiktig när du fäster den. De minsta misstagen kan leda till stötar, sprickor och brott och felaktigt limarbete kan leda till att tapeten lossnar.

Din vägg, ditt beslut

Om det är tapetsering eller målning som du väljer beror helt på dina personliga önskemål. En metod kan emellertid vara mer lämplig än den andra under vissa faktorer. Till exempel är barn i ung ålder ofta ännu inte försiktiga med sina rum.

Här skulle det vara tråkigt att behöva byta ut hela tapeten. Att måla över skulle ta betydligt kortare tid vid denna tidpunkt. Så det är bra att tänka pragmatiskt och att utveckla en medvetenhet om vilken metod som involverar hur mycket ansträngning.